Lees meer

Historisch

Het actuele Cleythil Hotel is de hedendaagse inrichting die is ontstaan uit de 12e Eeuwse proosdij die in het historische Meetjesland ‘Papingheloo’ werd genoemd, en te midden het Maldegem Veld ligt. Oude overblijfselen zoals de boogkelder in het hotel, de oude kerktoegang in de actuele woning en de ronde pilaren aan de toerit herinneren nog aan het verleden van dit door de Vlaamse overheid beschermde monument.

Cleythil Hotel ligt in Maldegem, bovenop een heuvel die in het middeleeuwse Vlaanderen ’Cleythil’ werd genoemd vanwege de zware klei waaruit de heuvel is samengesteld. De oorspronkelijke nederzetting op deze heuvel werd in de 9e eeuw gesticht door uit Frankrijk gevluchte Franken die de ’lieden van Papo’ werden genoemd, en waaruit de naam ’Papinglo’ is ontstaan. Tot aan het einde van de 15e eeuw was Papinglo een typisch religieuze nederzetting. In de 12e eeuw was het zelfs een religieus centrum en werd Papinglo omschreven als een heuse proosdij behorend tot de St.-Baafsabdij. Vanaf de 16e tot midden de 18e eeuw werd het domein omgevormd tot een pachthoeve. In 1756 werd de hoeve, zoals die in haar huidige vorm nog bestaat, in het historisch Meetjesland opgetrokken en werd de ontginning van hout en turf met succes aangevat.

Vanuit de ruime en rustige kamers, geniet je van een panoramisch zicht over de velden, dreven en bossen in de omgeving van het hotel.